Administratiekantoor Colmur

Boekhouding Accountancy Administratie Belastingen

BTW en privé auto: hoe zit dat nou?

Wanneer je als zzp-er een auto koopt, kun je ervoor kiezen deze aan te merken als ondernemingsvermogen; dat wil zeggen dat de auto op de balans komt, je erop afschrijft, alle kosten die je maakt voor de auto mogen als kosten worden meegenomen bij de berekening van de fiscale winst (al dan niet na correctie voor privé gebruik) en de betaalde BTW op al deze kosten is terug te vorderen (let wel op de laatste aangifte van het jaar in verband met een eventuele correctie voor privé gebruik). Maar hoe zit dat nu als je de auto gewoon als privé bezit hebt aangemerkt en je rijdt zakelijke kilometers? Je houdt braaf je kilometerregistratie bij en rekent E 0,19 per kilometer als kosten. Maar hoe zit dat met de BTW?

Op de E 0,19 kilometervergoeding reken je geen BTW. Dit is namelijk een extra kostenpost op de fiscale winstberekening, een onkostenvergoeding die buiten de BTW blijft.  Echt kostendekkend is het bedrag ook niet; je bent dit alleen aan benzine al bijna kwijt!  Maargoed, beter iets dan niets.

Gelukkig is het zo dat je wel degelijk een deel van de BTW op de autokosten die je privé hebt betaald kunt terugvragen. Je moet dan echter wel kunnen aantonen dat je die kosten hebt gemaakt voor jouw auto en hoeveel BTW je hierover hebt betaald. Met andere woorden: bonnen bewaren. Ook de benzinebonnen. En betaal deze benzinebonnen dan wel van je bankrekening, want je moet wel kunnen aantonen dat jij die kosten ook daadwerkelijk hebt betaald en dat is moeilijk als je dit contant hebt gedaan. Vervolgens moet je gaan uitrekenen welk deel van de betaalde BTW voor zakelijk gebruik was. En dat kun je doen door de kilometerstand op 1 januari en op 31 december van een jaar te noteren. Zodoende weet je hoeveel kilometer je dat jaar hebt gereden. Vervolgens pak je de kilometerregistratie voor de zaak erbij (die je toch al had vanwege de E 0,19 kilometervergoeding) en zo kun je zien hoeveel zakelijke kilometers je met de auto hebt gereden dat jaar. Van alle bewaarde bonnen maak je een overzicht, waaruit de kosten en de daarbij behorende betaalde omzetbelasting blijkt en vervolgens kun je het zakelijk deel van deze BTW hieruit berekenen. Gedoe? Valt wel mee. Voor mijn klanten doe ik het rekenwerk als zij de kilometerstanden noteren, zakelijke kilometers bijhouden en alle bonnen bewaren.

2 Comments

Add a Comment
  1. Hi Marjolein,

    Supertip zeg… klein vraagje nog… wanneer je het hebt over de bankrekening waarvan je de benzine moet betalen om later aan te kunnen tonen dat je de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt… heb je het dan over m’n privérekening of over m’n zakelijke rekening?
    Thanx again,
    Matthijs

    1. Als de auto geen ondernemingsvermogen is, mag het ook van je privé rekening. Zolang het maar duidelijk is dat jij ook daadwerkelijk degene bent die deze kosten heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Administratiekantoor Colmur © 2014 Frontier Theme