Administratiekantoor Colmur

Boekhouding Accountancy Administratie Belastingen

Weet hoe je ervoor staat!

In Nederland besluiten jaarlijks vele duizenden mensen om voor zichzelf te beginnen. Het overgrote deel daarvan is de zogenaamde zzp-er; de eenmanszaak. Van het aantal gestarte zzp-ers is na 5 jaar al 70% gestopt. De meerderheid van de stoppers doet dit vanwege financiële moeilijkheden. En als je dan bedenkt dat je als eenmanszaak hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle schulden van je bedrijf, kun je je wel voorstellen hoe belangrijk het is om de financiën van je bedrijf goed op orde te hebben. Een goede administratie is hierbij van groot belang. Ook het doen van correcte aangiftes omzet- en inkomstenbelasting zijn heel belangrijk. Zitten hier fouten in, kan dat leiden tot vervelende naheffingen en boetes. En ik kan één ding garanderen: deze komen zelden op een goed moment!

Zorg er dus voor dat je weet waar je staat. De eerste belangrijke stap is een ondernemingsplan. Weet waar je aan begint. Kijk eens op de website van het Nibud om te helpen bepalen wat je in ieder geval nodig hebt om van te kunnen leven. Want het is heel makkelijk om te denken dat je in slechtere tijden gewoon een keertje minder op vakantie gaat, of dat je dan wat rustiger aan doet met de boodschappen, maar je zult er versteld van staan wat een ‘normaal’ leven kost. Met deze kennis kun je veel beter bepalen of jij in staat bent om klappen op te vangen. En ga dan nog eens rekenen om te zien welke omzet je moet gaan halen om niet in de financiële problemen te komen.  Uiteraard kan Colmur je hier ook bij ondersteunen. Want je kunt nog zo’n prachtig ondernemingsplan schrijven, de ondernemer moet ook worden betaald.

Ben je eenmaal aan de slag, steek dan je kop niet in het zand. Zorg dat je blijft weten waar je staat. Dus niet: “Ik kan nog pinnen dus het zal wel goed zijn,” maar, “Ik heb net de resultaten doorgenomen en ik kan die nieuwe printer best betalen.” Dat geld ook voor de aangifte omzetbelasting. Het geld dat op je rekening komt is inclusief BTW. Maar die BTW is niet van jou, die moet je weer afdragen aan de Belastingdienst. En hoe je het ook wendt of keert: de aangifte moet gewoon worden ingediend en betaalt. Dus hou een buffer. Boek desnoods van elke betaalde factuur het BTW bedrag naar een spaarrekening, zodat je zeker weet dat je de BTW kunt betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Administratiekantoor Colmur © 2014 Frontier Theme